Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Autor: laveheart

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 388

Dodano: 23.12.2015

Odsłon: 3071

Zrobiłam babkę drożdżową, bo czemu nie :) Osobiście uwielbiam ją i z chęcią robię w niedzielne po południa, ale dzisiaj zrobiłam wyjątek i w środku tygodnia zdecydowałam się na umilenie sobie paru chwil.. Wyszła pięknie pachnąca i wysoka, aż się sama zdziwiłam :) Przepis : moje wypieki idealna do kawy, herbaty.. dla gości i dla dzieci oraz dla samych siebie. Ja bez czekoladowych dodatków, po prostu z samym cukrem pudrem..

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 310 ml letniego mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do większego naczynia przesiać mąkę i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować). Oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 30 - 60 minut).
    Formę na babkę o pojemności minimum 2,5 litra (najlepiej 3 litry) wysmarować masłem, oprószyć mąką.

  2. Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Na oprószonej mąką powierzchni, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, podsypując lekko mąką Przykryć ponownie lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na kolejne 30 minut.
    Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Babka powinna mieć piękny wypieczony kolor, a postukana od spodu (od góry w formie) wydawać głuchy odgłos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń