Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis dnia 2012-04-07
Babka drożdżowa z bakaliami

Autor: Jolusia

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 482

Dodano: 07.04.2012

Odsłon: 4372

Pyszna lukrowana baba, a nawet dwie... Przepis pochodzi ze starego numeru przyjaciółki.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do 100 ml ciepłego mleka wsypać drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia

  2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać do mąki z rozczynem, roztopionym masłem, resztą mleka i szczyptą soli. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

  3. Ubić białka i dokładnie wymieszać z wyrośniętym ciastem. Można dodać trochę bakalii do środka (ja posypałam tylko na wierzch babki).

  4. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką dwóch foremek. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

  5. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C.

  6. Baby po przestudzeniu, wyjąć z formy, udekorować lukrem i ozdobić bakaliami lub jak w oryginale udekorować skórką pomarańczową.

  7. Najwięcej czasu pochłania wyrośnięcie bab, ale naprawdę warto się skusić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń