Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka drożdżowa z powidłami"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1062
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 60
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1062
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 60
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł
Z łyżki mąki, łyżki cukru, odrobiny letniego mleka i drożdży robię w misce zaczyn. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, dodaję pozostałą mąkę, cukier, roztrzepane żółtka z jajkiem i mleko. Mieszam do połączenia składników, stopniowo dodając roztopione, letnie masło. Ciasto wyrabiam, ostawiam w ciepłe miejsce.
Przekładam na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrabiam. Wałkuję na duży prostokąt i smaruję powidłami, zostawiając pasek ciasta bez nadzienia.
Ciasto kroję na podłużne paski. Paski układam koliście, jeden na drugim, dżemem do góry w formie na babkę z kominem. Przykrywam paskiem z nieposmarowanego ciasta. Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekę 40 minut w temperaturze 180oC. Zimną babkę lukruję i posypuję skórką pomarańczową.
Wartość odżywcza jednej porcji 353 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 58 g
Agnieszka Rybak, Pruszcz GdańskiŹródło: Rewia