Desery Przepis na:
Babka duo w polewie czekoladowej


Składniki
- Mąka pszenna – 20 dag
- Mąka ziemniaczana –20 dag
- Masło – 20 dag
- Cukru – 20 dag
- Jajka - 4 szt
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mleko – 3/4 szklanki
- Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- Kakao – 2 łyżki
- Tłuszcz do formy
- Bułka tarta do formy
- Gotowa polewa czekoladowa
- Kwiatki dekoracyjne
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego.
Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC.
Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową i ozdobić kwiatkami ;-)
Komentarze do przepisu (0)