Do góry

Desery Przepis na:

Babka gotowana

Babka gotowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4563

Dodano:

Odsłon: 17679

Nie pieczona, ale gotowana

Składniki

  • Jajka 6 szt.
  • Margaryna 25 dag
  • Cukier 25 dag
  • Mąka pszenna 25 dag
  • Mąka ziemniaczana 25 dag
  • Proszek do pieczenia 2 dag
  • Aromat do ciasta (dowolny)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wrzucamy margarynę, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy. Wbijamy do tego po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia (ciągle ucierając) oraz kilka kropli aromatu do ciasta.

  2. Powstałe ciasto wlewamy do specjalnej formy do gotowanych babek (z przykrywką) i zamykamy foremkę. Do dużego garnka wlewamy wodę do ¾ jego wysokości i zanurzamy foremkę z ciastem. Garnek wstawiamy na ogień i gotujemy babkę ok. 1h 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zuzkazuzkaka 14 maja 2015 Jakiej formy do babki parzonej używanie? Ja mam taką https://artcook.pl/formy-do-babki/422-forma-do-babki-parzonej-nieprzywieralna-17-l-birkmann.html Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń