Do góry

Desery Przepis na:

babka gotowana

babka gotowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 525

Dodano:

Odsłon: 22981

bardzo smaczna, ale wymaga specjalnej formy

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. utrzeć żółtka z masłem i cukrem na puszysta masę, dodać przesiane mąki, proszek i ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.

  2. w dużym garnku zagotować wodę, wstawić do niego formę z ciastem (należy ja obciążyć, żeby się nie ruszała). Garnek przykryć przykrywką i całość gotować na małym ogniu 1 godz. i 15 min. Forma powinna być zanurzona w wodzie do połowy swojej wysokości.

  3. Po wyjęciu ciasto przestudzić, polać polewą czekoladową

  4. na polewę: 10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 2 łyżki mleka, 3 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń