Do góry

Desery Przepis na:

Babka grejpfrutowa

Babka grejpfrutowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 315

Dodano:

Odsłon: 124

Dziś zaprezentuję Wam mój kolejny eksperyment czyli babkę grejpfrutową. Zapytacie pewnie dlaczego grejpfrutowa? bardzo prosta przyczyna. W koszyczku z owocami były tylko czerwona grejpfruty, zbliżał się weekend i ogromna ochota na ciasto:) Zapraszam po przepis:)

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki świeżo otartej skórki z czerwonego grejpfruta
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki mleka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Do dużej miski wsypujemy cukier i ścieramy skórkę. Skórkę wcieramy w cukier za pomocą palców, tak aby cały cukier nabrał aromatu.
    Dodajemy dwa jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sok z grejpfruta. Mieszamy.
    W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę, sól i proszek.
    Do szklanki wlewamy śmietanę i dodajemy do niej mleko – także mieszamy.
    Do masy jajecznej dodajemy zawartość miski z mąką, a następnie masę śmietanową.
    Dokładnie mieszamy, aby ciasto było jednolite.
    Przekładamy do keksówki i pieczemy przez 45 minut lub 35 minut– najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2018/01/babka-grejpfrutowa.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń