Do góry

Desery Przepis na:

Babka herbaciana

Desery

Autor: pysznie-zdrowo-kolorowo

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3108

Dodano: 28.04.2014

Odsłon: 968

2 w 1 dla amatorów łakoci i herbaty:) Smaczna, wilgotna i prosta w wykonaniu.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta kardamonu
  • 1 torebka czarnej herbaty Dilmah o smaku banan-toffi
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 6 łyżek cukru pudru
  • kolorowa posypka do dekoracji (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaparzamy herbatę w 1/3 szklance wody i pozostawiamy z torebką w środku do wystygnięcia.

  2. Jajka ubijamy do białości - około 8 minut. Następnie dodajemy 1 szklankę cukru i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kardamonem, dodajemy do ubitych z cukrem jajek. Na koniec dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło oraz 4 łyżki zimnej herbaty. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do wysmarowanej masłem foremki.

  3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 45 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  4. Z 2 łyżek pozostałej herbaty i 6 łyżek cukru pudru robimy lukier. Oblewamy ostudzoną babkę i obsypujemy kolorowymi cukiereczkami. Po zastygnięciu lukru baba gotowa do spożycia.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń