Do góry

Desery Przepis na:

Babka herbaciana

Babka herbaciana

Autor:

Przepisów i artykułów: 427 Ocena: 12437

Dodano:

Odsłon: 2740

Babkę tę polecam zrobić nie tylko na Wielkanoc, ale i w powszedni dzień, szybko się ją robi, jest nie droga i co najważniejsze delikatna, o herbacianym smaku z lekką nutą cytryny.

Składniki

  • 25 dag mąki tortowej
  • 10 dag cukru
  • 8 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 12 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z cukrem.

  2. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy.

  3. Dolewamy stopniowo zimną herbatę cały czas mieszając ciasto.

  4. Foremkę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Do przygotowanej foremki wlewamy ciasto.

  5. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ochłodzenia.

  6. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.

  7. Gotowym lukrem oblewamy zimną babkę.

  8. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 marca Super Baba, u nas takie mamy robią, bo my to nie za teges z tymi tematami ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 25 marca U ciebie same swiateczne pysznosci, mozna najesc sie od samego patreznia :) Odpowiedzi: 5 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń