Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka herbaciana z cytrusową nutką"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 64
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 32
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 64
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 32
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Składniki
Rodzynki umyj, przełóż do?rondelka, ugotuj w?herbacie (ok.?5 minut), odcedź. Herbatę pozostaw do?ostygnięcia.
Masło utrzyj z cukrem. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Cytrynę oraz pomarańczę sparz, dokładnie wyszoruj. Zetrzyj z owoców skórkę, a następnie wyciśnij z nich sok.
Do masy maślanej wsyp mąkę. Dalej ucierając, dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy. Na końcu wlej 3/4 szklanki herbaty oraz wsyp rodzynki. Wymieszaj.
Formę do baby (najlepiej z kominem) natłuść, a potem wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto, piecz 60 min w 180 st. Sok z cytrusów utrzyj ze szklanką cukru pudru na gładki lukier. Babkę wyjmij, wystudź, udekoruj tężejącym lukrem.
Czas ok. 90 min; porcja – 240 kcal, cena 80 gr.
Aromat naparu
Dodatek herbaty sprawia, że babka jest wilgotna i pachnąca. Możesz eksperymentować, wlewając do przyrządzanego ciasta swój ulubiony napar (z czarnej, zielonej, białej lub aromatyzowanej harbaty).Źródło: Świat kobiety