Do góry

Desery Przepis na:

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Babka jogurtowa"

Składniki

  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 12 dag jogurtu naturalnego
  • 50 ml rumu
  • 40 dag mąki krupczatki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 5 dag obranych migdałów
  • 20 dag ciemnych winogron
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Migdały posiekaj drobno, jajka umyj, rozbij i oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło pokrój na małe kawałki i poczekaj aż dobrze zmięknie w temperaturze pokojowej.

  2. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Do powstałego kremu dodaj jogurt, rum, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszaj. Następnie dorzuć drobno posiekane migdały. Na koniec dodaj pianę z białek ubitą ze szczyptą soli na sztywno. Pianę dodawaj niewielkimi porcjami, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

  3. Winogrona opłucz, osusz i oderwij z nich szypułki. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.

  4. Do formy wlewaj po porcji ciasta i układaj na niej winogrona. Znów przelej porcję ciasta i ułóż winogrona. Piecz babkę w temperaturze 160°C około 50 minut. Po upieczeniu poczekaj aż troszkę wystygnie i przełóż ją na metalową kratkę. Przed podaniem posyp jeszcze cukrem pudrem.

  5. (bez czasu oczekiwania): 70 minut, porcja: 330 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń