Do góry

Desery Przepis na:

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Autor: Honorata27

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 309

Dodano: 31.03.2018

Odsłon: 797

Babka jogurtowa jest jednym z najprostszych ciast jakie kiedykolwiek upiekłam. Doskonałe w smaku, wilgotne i pachnące. Doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zabieganych. Wystarczy tak naprawdę 20 minut(bez czasu pieczenia) i mamy gotowe ciasto. Pyszna babka jogurtowa jest doskonałym wypiekiem na nadchodzące święta. Zachowuje długo świeżość więc możecie spokojnie przygotować ją kilka dni wcześniej. Do babki jogurtowej możemy dodać również jabłka lub inne ulubione owoce. Polecam!

Składniki

  • mąka pszenna 200 g
  • jogurt naturalny 180 g
  • cukier 100 g
  • olej 100 ml
  • cukier brązowy 50 g
  • woda 20 ml
  • proszek do pieczenia 4 g
  • soda 4 g
  • jajka 2 szt.
  • aromat waniliowy
  • cukier puder do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać przez sito. Jajka wraz z cukrem i cukrem brązowym zmiksuj. Do ubitych jajek dodaj przesiane suche składniki, aromat waniliowy, olej , wodę oraz jogurt. Całość miksuj do połączenia się składników. Kwadratową formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Ciasto piecz około 30-35 minut w 170 stopniach. Wystudź. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń