Desery Przepis na:
Babka kakaowo - makowa

Składniki
- Margaryna KASIA, 250 g
- Mąka pszenna, 2 szklanki
- cukier, 1 szklanka
- suchy mak, 0,5 szklanki
- jajka, 5 szt
- olej, 8 łyżek
- kakao, 1 łyżka
- Spirytus, 1 łyżka
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- aromat migdałowy, kilka kropli
- do dekoracji np polewa biała
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
-
Żółtka utrzeć z miękką margaryną. Dodać spirytus i ojej. Chwilkę ucierać.
-
Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę z białek. Lekko wymieszać.
-
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej mak i kilka kropel aromatu migdałowego.
-
Foremkę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do wypieków.
-
Nakładać na przemian po jednej łyżce każdego rodzaju ciasta: białe, kakaowe, makowe, następnie w drugim rzędzie: kakaowe, makowe, białe itd. Na szerokości foremki zmieści się po jednej porcji z każdego rodzaju ciasta.
-
Piec 40 min. w temp. 190 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
-
Na koniec polać ulubioną polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
-
Smacznego.
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 10 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Trafiłam na to ciasto i od razu poczułam ,że muszę je zrobić.Dodaję do ulubionuch i zrobię przy najbliższej okazji1 Kto głosował? | Odpowiedz

daniella 20 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
wypróbowałam.udała się,była pyszna,dziękuję za przepis i pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 10 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Wygląda wspaniale i pewnie równie dobrze smakuje. :)1 Kto głosował? | Odpowiedz