Do góry

Desery Przepis na:

Babka karmelowa z ajerkoniakiem

Babka karmelowa z ajerkoniakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 9047

Dodano:

Odsłon: 12556

fazy na ajerkoniak ciąg dalszy :-) pyszna, puszysta, wilgotna babka z wyczuwalnym smakiem karmelu i ajerkoniaku. polecam na Wielkanoc i nie tylko :-)

Składniki

  • margaryna 25 dag
  • cukier 1 i 3/4 szkl.
  • woda 2 łyżki
  • olej roślinny 1/2 szkl.
  • ajerkoniak 1/2 szkl.
  • mąka pszenna 2 i 1/4 szkl.
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • jajko 6 dużych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę, olej, adwokat i cukier oraz wodę gotować przez 10 minut (od chwili zagotowania) na małym ogniu cały czas mieszając, ponieważ karmel bardzo się pieni. Przestudzić. Gdy masa będzie ciepła (nie gorąca) dodać żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przestudzoną masę wymieszać z żółtkami (ja zrobiłam to rózgą do jajek). Odlać 1/2 szklanki masy, a resztę połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia (rownież za pomocą rózgi). Ubić białka na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przelać do dużej formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka (mojej wystarczyło 45 minut).
    Po upieczeniu polać babkę odlaną masą karmelową. Można dowolnie udekorować. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń