Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jest obłędna w smaku. Przy każdym kęsie wyczuwalny jest smak pomarańczy, kawy i wanilii. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste.
Polecam.
Odsłon: 106
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 682
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2175
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1477
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 187
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 621
Polecam.
Odsłon: 106
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 682
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2175
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1477
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 187
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 621
Składniki
Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miała temperaturę pokojową. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko, mieszamy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dosypujemy cukier. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Kolejno wbijamy jajka (czekamy aż każde dokładnie połączy się z masą). Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto. Masę przelewamy do formy silikonowej na babkę (2 litry). Wygładzamy górę. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Po wystudzeniu odwracamy na talerz. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami. Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą.