Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka keksowa

Babka keksowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 5717

Dodano:

Odsłon: 580

Każdy z nas zna keksa. Choć jak wspominałam, nie pojawiał się w moim domu nie pojawiał się tradycyjnie w Święta, postanowiłam to zmienić. :-) Tutaj w formie babki, choć receptura pozostała jak najbardziej tradycyjna, niewiele w niej zmieniłam. Jedynie jak we wszystkim, pożałowałam cukru, czyli dałam mniej. ;-) Doskonały wypiek by wczuć się w świąteczny klimat.

Składniki

  • Babka:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g margaryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka L (osobno żółtka i białka)
  • 400-500g kandyzowanych owoców, u mnie: 200g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g wiśni kandyzowanych
  • ...
  • Lukier:
  • 200g cukru pudru
  • gorąca woda
  • 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.

  2. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.

  3. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 22 marca Super:) Tradycyjna babka nie ma u nas zwolenników więc piekę ją na wielkanoc jedynie dla tradycji ale jeśli upiekę w "wersji keksowej" to pewnie zniknie w mgnieniu oka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń