Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka klasyczna drożdżowa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 91
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 91
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Do niedużego garnuszka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, kilka łyżek letniego mleka, łyżkę mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką, na 20-30 min odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło lub margarynę włóż do rondelka, roztop i wystudź. Rodzynki namocz na 10 min we wrzątku, następnie osącz na sitku.
Żółtka oraz jajko utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko oraz wystudzony tłuszcz.
Wyrabiaj np. mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego lub ręcznie na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodaj rodzynki oraz skórkę pomarańczową i wyrób jeszcze raz. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, aż ciasto podwoi swą objętość. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Włóż ciasto, przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gdy baba wystygnie, możesz ją polać lukrem lub polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie