Do góry

Desery Przepis na:

Babka kokosowa

Przepis dnia 2017-04-13
Babka kokosowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 805

Dodano:

Odsłon: 6890

Bardzo kokosowa babka. Ciasto nie należy do lekkich, jest raczej wilgotne i ciężkie, ale w tym cały jego smak. Miłośnicy kokosowych ciast będą zachwyceni.

Składniki

  • 100g wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 150 ml gęstego mleka kokosowego
  • 3 małe jajka
  • pół dojrzałego banana
  • sok z cytryny
  • olej i bułka do posmarowania i wysypania formy
  • polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmiksować mokre składniki: rozgnieciony banan, jajka, mleko, olej, sok z cytryny i cukier.
    Wiórki koksowe zmielić w młynku, żeby były drobniejsze. Wiórki, mąkę, proszek wymieszać, wsypać do mokrych składników, zmiksować.
    Formę na babkę (u mnie z kominem o średnicy 23cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą.
    Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
    Upieczoną babkę studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce przykrytą ściereczką.
    Po ostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

galica13 11 kwietnia 2017 Przepis wydaje się być prosty, zrobię w tym roku. Tym bardziej, że lubię kokos.
Dzięki i pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń