Do góry

Desery Przepis na:

Babka kokosowa

Babka kokosowa

Autor: kuchareczka89

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 1101

Dodano: 21.10.2011

Odsłon: 11884

Szybkie i proste ciasto, zawsze się udaje :)

Składniki

  • składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2-4 łyżki kakao
  • pół paczki wiórków kokosowych
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 1/3 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy jajka, dodajemy cukier, miksujemy. Wrzucamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej, kakao i wiórki kokosowe. Wszystko ciągle miksujemy.

  2. Wlewamy do foremki i pieczemy około 50 minut w temperaturze 160-180*C(w zależności od piekarnika). Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do ostygnięcia.

  3. W tym czasie przygotowujemy polewę: Rozpuszczamy w wodzie cukier, masło, dodajemy kakao i chwile gotujemy na małym ogniu. Gdy polewa zgęstnieje polewamy ciasto i posypujemy górę wiórkami kokosowymi.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dannuta 20 lutego Mam 3 opakowania wiórków kokosowych, bo piekę od czasu do czasu kokosanki. Moje najmniejsze opakowanie waży 200 gram. Wydaje mi się, że są też opakowania o gramaturze 100 gram. Ile gram należy użyć ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 06 marca 2012 przepis na 6! większość moich babek to zakalce a ta jest rewelacyjna bo ma mało tłuszczu, goście byli zachwyceni i każdy wziął przepis!!! pozdrawiam :-)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 22 listopada 2011 Ciasto bez problemu uda się na innej blasze, zwykłej tylko nie za dużej(żeby ciasto nie wyszło za niskie). W pierwotnym przepisie babka była pieczona w keksówce.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maaartinka 21 listopada 2011 Jakiej wielkości jest ta foremka? Czy ciasto się uda jeśli upiekę go w zwykłej blaszce?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

qchareczka 22 października 2011 babe zrobiłam szybciutko, bardzo pyszna, dodałam 1 łyżkę likieru kokosowego, świetna propozycja jak gość puka do drzwi a my mie mamy nic do kawki, najgorszy czas to jak trza poczekac aż wystygnie, chociaż moje łakomczuszki i na ciepło się nią "zaopiekowali"

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzik601 21 października 2011 babka przepyszna, puszysta i aromatyczna. piekłam ją dzisiaj z moim 3 letnim synkiem, polaliśmy gorzką czekoladą i już połowę zjedliśmy ze smakiem. jutro zrobimy drugą :-) super prosty przepis :-)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń