Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7259
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 163
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 188
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7259
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 163
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 188
Składniki
Wodę podgrzewam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję margarynę. Gdy cukier i margaryna się rozpuszczą, odstawiam do wystygnięcia. Owoce kandyzowane wsypuję do miski i dokładnie obtaczam w dwóch łyżkach mąki.
Do chłodnej wody z dodatkami dodaję żółtka, następnie, stopniowo, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję do połączenia wszystkich składników. Dodaję pianę ubitą z białek i kandyzowane owoce. Bardzo delikatnie mieszam.
Ciasto wlewam do natłuszczonej foremki. Piekę około 60 minut w temperaturze 190oC. Z cukru pudru i odrobiny gorącej wody ucieram lukier. Polewam wystudzone ciasto.
Wierzch babki dekoruję kandyzowaną mieszanką owocową.
Wartość odżywcza jednej porcji 266 kcal Białko 5,4 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 55 g
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł
<strong>Monika Kubacka, Szczecin</strong>Źródło: Rewia