Do góry

Desery Przepis na:

Babka kukurydziana

Babka kukurydziana

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1970

Dodano:

Odsłon: 395

Babka ma piękny żółty kolor. Jest mięciutka. Proporcje i składniki dopracowywałam dłuższy czas. Teraz mogę ją z czystym sumieniem polecić.

Składniki

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 aromat śmietankowy
  • 2 łyżeczki (małe) proszku do pieczenia
  • 1 mały jogurt naturalny "Danon"
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka łyżek cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka, cukier, aromat śmietankowy i masło utrzeć w misce aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nadal ucierać do połączenia składników. Dodać jogurt i ciągle ucierać. Na koniec delikatnie wmieszać łopatką ubite białka.

  2. Foremkę keksówkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 40-45 minut.

  3. Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń