Do góry

Desery Przepis na:

Babka łaciata

Babka łaciata

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2367

Dodano: 03.07.2010

Odsłon: 16165

Miałem ochotę na zwykłe ciasto babkowe. Postanowiłem sam wymyślić przepis i powstało na prawdę dobre ciasto!

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. METODA TRADYCYJNA: piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Formę do babek wysmarować tłuszczem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Masło roztopić, ostudzić. Czekoladę roztopić na parze i ostudzić. Rozdzielić jajka na żółtka i białko. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, białą masę. Miksując wlać masło. Wsypać mieszankę mączną i wlać mleko (można dać mniej lub więcej-zależy od gęstości). Zmiksować na jednolitą gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Połowę masy wlać do przygotowanej wcześniej formy. Do pozostałego ciasta dodać czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką. Wylać na ciasto białe. Wstawić do piekarnika na 40-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

  2. THERMOMIX: piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Formę do babek wysmarować tłuszczem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Masło roztopić, ostudzić. Czekoladę roztopić na parze i ostudzić. Rozdzielić jajka na żółtka i białko. Założyć motylek. Białko wlać do naczynia miksującego, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę (2,5 minuty, obr. 4.). Przełożyć do innego naczynia, po czym do naczynia miksującego wlać żółtka i utrzeć je z cukrem na puszystą, białą masę, używając obrotów 3. Nie przerywając mieszanka wlać masło. Zdjąć motylek. Wsypać mieszankę mączną i wlać mleko (można dać mniej lub więcej-zależy od gęstości). Zmiksować na jednolitą gładką masę (1 minuta, obr. 3.-4.). Dodać pianę z białek i wymieszać ręcznie. Połowę masy wlać do przygotowanej wcześniej formy. Do pozostałego ciasta dodać czekoladę i wymieszać (20 sekund, obr. 3.). Wylać na ciasto białe. Wstawić do piekarnika na 40-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

  3. WYKOŃCZENIE: Polecam posypać cukrem pudrem lub polać stopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 12 lipca 2010 A jesteś posiadaczem Thermomixa? Jeśli tak to chodzi o założenie przystawki do ubijana. Jeśli nie, robisz ciasto metodą tradycyjną.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 05 lipca 2010 Chodzi, o to, że nie wymyśliłem potrawy, ale przepis na nią. Możliwe, że Twoja Babcia piekła taką, ale z innego przepisu, bo na 100% ten został przeze mnie wymyślony.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub25 05 lipca 2010 przepis niczego sobie, ale nie zmyśłaj , że Ty go wymyśliłeś ,bo taką babkę piekła juz moja babcia!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 03 lipca 2010 Uwielbiam babki a ta wygląda pysznie! 5-ka!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń