Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 17905

Dodano:

Odsłon: 77178

Zbliżają się Święta Wielkanocne i nie wyobrażam sobie, abym nie przygotowała na nie babki majonezowej. Gdy pierwszy raz o niej usłyszałam, byłam w lekkim szoku, no bo jak to? Majonez do ciasta? Jak to będzie smakować? Okazało się moi drodzy, że majonez sprawia, że ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Smak majonezu nie jest w ogóle wyczuwalny. Babka pojawia się u mnie w każde święta, a poza Wielkanocą dorzucam do niej garść bakalii lub posiekane orzechy, ciasto wlewam do keksówki, a nie do formy z kominkiem – i mam przepyszny deser :) Polecam!

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 4-5 łyżek majonezu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obie mąki wsypuję do miski (najlepiej jest je przesiać przez sitko, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek, a mąka będzie lepiej napowietrzona), dodaję proszek do pieczenia i wszystko mieszam rózgą.

  2. Teraz oddzielam żółtka od białek – żółtka wędrują do małej miseczki, białka do większej. Te ostatnie ubijam na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dosypuję stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Oba cukry muszą się rozpuścić i przestać „chrzęścić” pod mieszadełkami. Teraz pora na żółtka – dodaję je po jednym i cały czas ubijam.

  3. Przechodzimy do dodania mieszanki mąk i proszku, ale mikser już wyłączamy. Mąki stopniowo dodaję i delikatnie mieszam łyżką. Możemy spróbować wmiksować mąki robocikiem na najniższych obrotach, jednak ja zawsze wolę to zrobić łyżką. Kolejny krok to majonez – również mieszam łyżką. Na samym końcu aromat cytrynowy.

  4. Foremkę z kominkiem wysmarowałam masłem – nie wysypuję jej bułeczką tartą. Przelewam ciasto do formy, wyrównuję powierzchnię i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 50 minut, a przed wyjęciem robię test suchego patyczka.

    Taką majonezową babkę, gdy już przestygnie, oprószam cukrem pudrem. Można też zrobić do niej polewę i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ubap 02 kwietnia 2015 Babka jest pyszna. ślicznie wyrasta, jest lekka, o biszkoptowym smaku. Polecam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 24 marca 2015 Upiekłam dzisiaj,jest bardzo pyszna,zagości na naszym świątecznym stole -)))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 marca 2015 piekłam już taką babkę i potwierdzam jest bardzo smaczna:)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń