Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Autor: Ollka

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1185

Dodano: 19.03.2016

Odsłon: 4940

Wielkanocna babka z niecodziennym dodatkiem do tego typu wypieków, bo z majonezem. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżości, a majonez jest absolutnie nie wyczuwalny. Składniki na foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra, ja natomiast upiekłam małe babeczki z podanych składników uzyskałam 16 sztuk.

Składniki

  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy, lub ulubiony aromat do ciast
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, zimną bakę wyjąć z formy i opruszyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 19 marca 2016 wspaniałe babeczki do koszyczka wielkanocnego,na pewno w naszym będą :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń