Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowa - dwukolorowa

Babka majonezowa - dwukolorowa

Autor: kolorowyprzepisownik

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 76

Dodano: 27.03.2018

Odsłon: 2250

Przepyszna, prosta do przygotowania - na Wielkanoc czy na co dzień do kawy w sam raz ;)

Składniki

  • jajka 3 szt
  • mąka pszenna 3 czubate łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • cukier 1/2 szkl.
  • majonez 2 łyżki
  • aromat rumowy 1 szt.
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno i utrwalamy cukrem - dodajemy małymi porcjami, nie na raz! Ubijamy aż cukier całkiem się rozpuści (jak z biszkoptem).

    Żółtka, majonez i aromat rumowy w miseczce mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy (łyżką lub bardzo krótko mikserem na najniższych obrotach).

    3 łyżki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy porcjami do ubitej masy, po każdym dodaniu mieszamy od dołu do góry (też tak jak przy biszkopcie).

    Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej pozostałą, czubatą łyżkę mąki pszennej. Obie masy mieszamy z nowo dodanymi składnikami napowietrzając – od dołu do góry.

    Metalową formę z kominem natłuszczamy masłem i wysypujemy bułką tartą (silikonowej nie trzeba - ja takiej użyłam, średnica 18-20 cm). Obie masy wlewamy naprzemiennie porcjami. Najlepiej jest nakładać naprzemiennie po jednej łyżce każdej masy cały czas w to samo miejsce i pozwolić, aby sama się rozpłynęła po formie. Ja jednak dla przyspieszenia pracy wykładałam po 2-3 łyżki polewając masą dookoła komina.

    Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).

    Dekoracja dowolna – ja posypałam tylko odrobiną cukru pudru, ale sprawdzi się też lukier i opcjonalnie kolorowa posypka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń