Desery Przepis na:
Babka majonezowa- szybka i puszysta


Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 171
Dodano: 31.03.2018
Odsłon: 819
Składniki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 65 g mąki tortowej pszennej
- 190 g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
1. Jajka miksujemy z cukrem.
2. Mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
3. Gdy masa jajeczna zrobi się puszysta dodajemy do niej partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.
4. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu
i majonez. Całość miksujemy.
5. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy mąką,
a następnie wlewamy ciasto (będzie dość rzadkie ale takie ma być ! )
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 45-50 min (czas może być krótszy lub dłuższy zależnie od mocy piekarnika)
* patyczek po włożeniu powinien być suchy.
7. Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową
Komentarze do przepisu (0)