Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowa- szybka i puszysta

Babka majonezowa- szybka i puszysta

Autor: Marcepanowa14

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 132

Dodano: 31.03.2018

Odsłon: 395

Ekspresowa babka majonezowa , puszysta, lekka i wilgotna - idealna ! Wystarczy zmiksować i upiec... Chyba najlepsza jaką kiedykolwiek upiekłam ! Obawiałam się dodatku majonezu, ale jest on niewyczuwalny w cieście, a nadaje bardzo ciekawą strukturę :)

Składniki

  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g mąki tortowej pszennej
  • 190 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Jajka miksujemy z cukrem.
    2. Mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
    3. Gdy masa jajeczna zrobi się puszysta dodajemy do niej partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.
    4. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu
    i majonez. Całość miksujemy.
    5. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy mąką,
    a następnie wlewamy ciasto (będzie dość rzadkie ale takie ma być ! )
    6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 45-50 min (czas może być krótszy lub dłuższy zależnie od mocy piekarnika)
    * patyczek po włożeniu powinien być suchy.
    7. Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń