Do góry

Desery Przepis na:

Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy

Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2618

Dodano:

Odsłon: 1868

Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny.

Składniki

  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 pełne łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 pełne łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 pomarańcza
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 25 dag marchwi
  • Pomada:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 pomarańcze
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane. Dorzucam skórki kandyzowane i pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wlewam sok pomarańczowy i jeszcze chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu daję startą marchew, przemieszam do połączenia składników i przekładam do formy z kominkiem nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i piekę 60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiam na jakieś 30 min w piekarniku, następnie wyjmuję i zostawiam w foremce, aż całkiem wystygnie.
    Pomarańcze obieram ze skórki i kroję w plasterki. Z wody i cukru gotuję syrop do nitki, wrzucam pokrojone pomarańcze i gotuję na wolnym ogniu aż powstanie coś w rodzaju dżemu. Pomadę studzę i polewam zimną babkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 kwietnia 2014 Nie wiem dlaczego ale jakoś nie robiłam żadnego marchewkowego ciasta.Najwyższy chyba czas.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pierozki2 12 kwietnia 2014 Nie wiem czy te ciasto jest dobre ale napewno jest orginalne

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń