Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 414

Dodano:

Odsłon: 4928

Lubie babki ponieważ są łatwe w wykonaniu i zawsze dobrze smakują, a ten rodzaj babki szczególnie dobrze mi się kojarzy. Pamiętam jak przygotowywałam ją z moja koleżanką i jej mamą na nasz balik karnawałowy organizowany w podstawówce.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • kostka masła + łyżeczka do wysmarowania formy
  • 6 jajek
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli,
  • cukier puder do oprószenia ciasta
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielam żółtka od białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na gładką masę. Masło topię i studzę. Do żółtek wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie miksuję. Dodaję białkową pianę oraz przestudzone masło i znów dokładnie miksuję.





  2. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej posiekane migdały.


  3. Formę smaruję masłem. Ciasto przekładam łyżką, naprzemienne raz ciasto z kakaem, raz ciasto z migdałami. Babkę piekę 45 minut w temperaturze 200 st. C. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń