Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babki to jedno z tych ciast, które uwielbiam za smak oraz za prostotę i szybkość wykonania. Często goszczą na wielkanocnych stołach wraz z mazurkami, sernikami... Nie może jej zabrać i na moim stole! A jak jest u Ciebie? :-)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Masła roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 170◦C. Jajka miksujemy z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną do masy jajecznej i delikatnie zmiksować. Dodać przestudzone masło i miksować aż składniki się połączą.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej porcji dodać kakao i porządnie wymieszać. Do większej porcji dodać odłożoną mąkę pszenną (1 łyżkę). Wylewać ciasto na przemian do formy - ciasto jasne, ciasto ciemne - do wykończenia mas. Piec 45 minut. Udekorować cukrem pudrem, lukrem lub dowolną polewą. Smacznego! :-)