Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa karmelowo - kawowa

Babka marmurkowa karmelowo - kawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1653

Dodano:

Odsłon: 5754

Bardzo dobra babka urozmaicona smakiem karmelu i kawy, z dodatkiem orzechów laskowych. Wilgotna w środku, idealna na wielkanocny stół, ale w zasadzie całoroczna. To smaki, które nigdy się nie nudzą. W ciągu roku można ją upiec w podłużnej keksówce. Doskonały dodatek do kawy!

Składniki

  • 40 dkg mąki
  • 30 dkg cukru
  • 10 dkg całych orzechów laskowych
  • 100 ml mleka
  • 20 dkg masła
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml kawy
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smarowania formy
  • 1 torebka polewy czekoladowej
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wsypać 5 dkg cukru i stopić go na jasny karmel. Następnie dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

  2. Masło utrzeć z 25 dkg cukru. Do masy maślanej dodać trzy żółtka i trzy całe jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać płynny karmel i wymieszać a do drugiej kakao, łyżkę sypkiej kawy i kawę w płynie. Również dokładnie wymieszać.

  3. Pozostałe trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połowę piany połączyć z ciastem karmelowym, a drugą połowę z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe. Wymieszać.

  4. Dużą formę z kominem wysmarować tłuszczem i napełniać ją na przemian ciastem jasnym i ciemnym. Każdą warstwę lekko przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek (u mnie pierwsza warstwa to ciasto jasne).

  5. Babkę piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po lekkim przestudzeniu, babkę wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce kuchennej. A następnie oblać polewą czekoladową i ewentualnie dodatkowo przystroić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń