Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka miętowo-czekoladowa"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 129
Polecam.
Odsłon: 207
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 50
...ale pyszny.
Odsłon: 117
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 129
Polecam.
Odsłon: 207
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 50
...ale pyszny.
Odsłon: 117
Składniki
Czekoladę posiekaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej, mleko oraz syrop miętowy, zmiksuj. Suche przełóż do miski z mokrymi i zmiksuj, by dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj łyżką.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przelej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 40-60 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Gdy ciasto wystygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić roztopioną polewą czekoladową (ciemną lub białą).
Rada: Aby przygotować domowy syrop miętowy wrzuć do garnka 2 garście liści świeżej mięty. Dodaj 1 szklankę wody oraz 2 szklanki cukru, gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie przecedź i przelej do butelek. Syrop ten nie będzie intensywnie zielony, dlatego do ciasta dodaj odrobinę zielonego barwnika spożywczego.
80 minut. Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie