Do góry

Desery Przepis na:

Babka migdałowa z wiśniami

Babka migdałowa z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 607

Dodano:

Odsłon: 6608

Szybkie ciasto z aromatycznymi wiśniami. Przepis na małą tortownicę lub małą blaszkę (np. kwadratową).

Składniki

  • 3, jajka
  • 1 szkl., cukru
  • 2 szkl., mąki
  • 1 łyżeczka, proszku do pieczenia
  • 1, kwaśna śmietana
  • Łyżka, margaryny
  • aromat migdałowy
  • mały słoiczek wiśni w syropie
  • kilka łyżek płatków migdałów
  • lukier (4-5 łyżek cukru pudru, sok z cytryny, woda)
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier. Ubijać minutkę-dwie. Dodawać po kolei żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Po trochę wsypywać do masy z jajek i ubijać dalej. DOdać śmietanę, margarynę oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Zmiksować na gładką masę.

  2. Płatki migdałowe u[rażyć na suchej patelni. Zostawić część do posypania na wierzch. Wiśnie odsączyć z soku. Dodać do ciasta razem z płatkami migdałowymi. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej delikatnie tłuszczem.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 175-180st. (du uzyskania "suchego patyczka"). Upieczone ciasto polukrować i popsypać resztą płatków migdałowych.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LenaMS 09 maja 2010 amelia, jasne. w końcu tak się robiło zanim papier zaczął by powszechniej stosowany :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amelia 08 maja 2010 czesc.czy pamier do pieczenia mozna zastapic natluszczeniem blaszki olejem i posypana bulka tarta?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amelia 08 maja 2010 czesc.czy zamiast papieru do pieczenia moge natluscic blaszke i posypac bulka tarta?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 01 kwietnia 2010 alooj, margarynę dodaję albo bardzo miękką albo rozpuszczoną, ale ostudzoną.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alooj 01 kwietnia 2010 witam ciasto wygląda świetnie a mam pytanie margaryne rozpuszczasz czy taką w całości ????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 30 marca 2010 Wiolu, tak jak napisałam wyżej polecam na małą tortownicę (ok. 23cm) lub małą kwadratową blaszkę (ok. 25cm).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 30 marca 2010 jejciu wygląda bardzo kusząco i smakowicie mam tylko pytanie w jakiej formie piekłaś to ciacho?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 30 marca 2010 Witam, już odpowiadam - 1 śmietana czyli małe opakowanie, takie 250g bodajże. Obojętnie jaka - 12% lub 18%.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 29 marca 2010 1 śmietana to opakowanie 250 ml czy 500 ml? :) bo są różne... Ciasto wygląda na bardzo puszyste i pyszne, mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń