Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka migdałowa ze śmietaną"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 178
Polecam.
Odsłon: 856
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 142
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9264
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 178
Polecam.
Odsłon: 856
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 142
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9264
Składniki
Taka babka będzie świetnie smakować podawana z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.
Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Następnie połącz żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy. Ubij wszystko na pianę. Stopniowo dodawaj śmietanę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i lekko wmieszaj do masy z żółtek. Rozpuść masło, wlej je do ciasta i wymieszaj. Ubij oddzielnie białka i lekko wmieszaj do ciasta razem z migdałami.
Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp grubą mąką. Wlej do przygotowanej formy dwie trzecie ciasta. Do reszty wsyp kakao i wymieszaj. Powstałe ciemne ciasto kakaowe wlej do formy na jasne ciasto. Obie warstwy lekko wymie- szaj łyżką tak, aby powstał marmurek.
Piecz babkę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie przynajmniej przez pół godziny, aby babka lekko ostygła, a potem ostrożnie ją wyjmij. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i pokrój na grube kawałki. Serwuj z konfiturą.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 400 kcal.Źródło: Na żywo