Do góry

Przekąski Przepis na:

babka muślinowa

Przepis dnia 2013-03-29
babka muślinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7293

Dodano:

Odsłon: 4356

zostało mi trochę masy z mazurka więc wykorzystałam do polania tej babki, chociaż nie było to konieczne :))

Składniki

  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynek
  • szczypta soli
  • margaryna i bułka tarta do przygotowania foremki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Cytrynę wyszorować, osuszyć,zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Żółtka zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, dodać rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder, delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, napełnić foremkę do 2/3 wysokości. Piec ok godziny w 180 stopniach. Ostudzoną babkę można pokryć polewą, lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 29 marca 2013 Maxal dziękuję za wyrażenie swojej opinii, pozwolisz, że ja mam nieco inne zdanie :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxal 29 marca 2013 To nie jest babka,tylko biszkopt z maką ziemniaczana,do babki konieczy jest tłuszcz w postaci oleju,masła lub margaryny,a jeśli ktos dostosuje sie do czasu pieczenia(około godziny)wyjdzie murzynek:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxal 29 marca 2013 To jest biszkopt,nie babka:)Do babki dodaje sie tłuszcz w postaci oleju,masła,lub margaryny,a jesli ta"babke"ktos potrzyma w piekarniku zgodnie z przepisem wyjdzie...murzynek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 28 marca 2013 Dziękuję Wam serdecznie, Uniko wystarczy spokojnie bez obaw :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

unika 28 marca 2013 pół szklanki mąki ziemniaczanej (i żadnej innej) wystarczy, żeby wyszło tak ślicznie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 marca 2013 Widzę, że u Ciebie na święta będzie bardzo smacznie. Śliczna babeczka. 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 27 marca 2013 Te święta powinny trwać sporo dłużej jak ma się na podorędziu takie fajnie przepisy:-))) Super

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 27 marca 2013 świetna, pachnąca kajmakiem babeczka, uwielbiam takie, 6ka :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 27 marca 2013 Co jeden przepis to fajniejszy,już sama nie wiem co mam upiec na święta :) Babka pysznie wygląda i pewno też tak smakuje...5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń