Do góry

Desery Przepis na:

Babka orzechowa

Babka orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16553

Dodano:

Odsłon: 1802

Mocno orzechowa, puszysta i delikatna.

Składniki

  • 15 dag czekolady
  • 30 dag mielonych orzechów laskowych
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • Ponadto:
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 garść orzechów laskowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego rondelka, który nakładamy na większy rondelek z gotującą się wodą i topimy czekoladę w tzw. wodnej kąpieli. Mielone orzechy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i przesianą mąką.

  2. Wystudzoną płynną czekoladę , miękkie masło i cukier ubijamy na puszystą masę.

  3. Do ubitej masy cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku.

  4. Kiedy żółtka dokładnie się połączą z masą, wówczas dodajemy mąkę z orzechami i dokładnie wszystko razem miksujemy.

  5. Na końcu do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wszytko razem mieszamy.

  6. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.

  7. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-55 minut. Upieczone ciasto wykładamy z foremki i obracamy je do góry nogami. Wystudzone ciasto całe dokładnie smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

  8. A następnie na wierzch wylewamy również roztopioną czekoladę mleczną oraz dekorujemy całymi orzechami laskowymi. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń