Do góry

Desery Przepis na:

Babka orzechowa

Babka orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1181

Dodano:

Odsłon: 9308

Sposób na wykorzystanie niepotrzebnych białek.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia wymieszać i dodać olej + mleko. Ponownie wymieszać.

  2. Sparzyć rodzynki, odcedzić i lekko oprószyć mąką.

  3. Ubić białka ze szczyptą soli i stale ubijając dodawać cukier.

  4. Ubite białka dodawać stopniowo do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i ewent. aromaty.

  5. Ciasto przelać do dużej keksówki, wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej tłuszczem.

  6. Piec w temp. 160 st. C - 50 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona.

  7. Po wystudzeniu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 28 sierpnia 2013 Wydaje mi się, ze orzechy włoskie są bardziej tłuste. Może zatem zamiast je ścierać lepiej je drobno posiekać.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 28 sierpnia 2013 Zabieram :) Mam nadzieję , że nie będzie awarii, jeżeli zastąpię orzechy laskowe włoskimi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 03 kwietnia 2013 Ja z białek robię keks /u mnie na profilu/, ale Twój przepis z chęcią zachowam i dla odmiany upiekę Twoje ciasto , tym bardziej, że zostały mi białka po świętach. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń