Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka orzechowa w karmelu"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 503
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 503
Składniki
Formę do babki z kominkiem (o pojemności 2,4 litra) posmaruj odrobiną ma- sła i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do 175°C
Batoniki grubo posiekaj. Utrzyj 250 g masła z 250 g cukru i szczyptą soli. Kiedy masa będzie jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka i wlej mleko. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do ucieranej masy na przemian z porcjami masła orzechowego. Na koniec wrzuć kawałeczki batoników. Zamieszaj całość.
Ciasto przełóż do formy. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. godziny. Zrób test suchego patyczka (ramka na dole). Po wyjęciu pozostaw na 10 minut w formie. Potem wyjmij babkę i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Na rozgrzaną patelnię wsyp 150 g cukru. Kiedy stopi się na jasny karmel, wymieszaj go z 30 g masła. Babkę oblej karmelem. Uwaga! Masa szybko zastyga. Wystudzoną babkę najlepiej krój nożem z ząbkami.
Sprawdzam!
Nie wiesz, czy ciasto się upiekło? Na 10 minut przed końcem pieczenia wbij w nie drewniany patyczek, np. od szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest oblepiony ciastem, babkę piecz 5–10 minut dłużej, niż to jest w przepisie.Źródło: Twój Styl