Do góry

Desery Przepis na:

Babka orzechowa z rodzynkami

Babka orzechowa z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 717 Ocena: 47882

Dodano:

Odsłon: 638

Jeszcze jedno ciacho, które gościło na stole wielkanocnym. Pyszna babeczka, która jest warta polecenia, bo długo zachowuje świeżość.

Składniki

  • jajka 4 sztuki
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąka tortowa 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • majonez 250 ml
  • orzechy włoskie mielone 15 dkg
  • rodzynki 10 dkg
  • dodatkowo:
  • margaryna do smarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Formę na babkę posmarować margaryną, wysypać bułką tartą.
    Jajka z cukrem ubijać mikserem, do momentu aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. Dodać dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie
    drewnianą łyżką. Wsypać zmielone orzechy, rodzynki, wlać majonez. Całość ponownie zamieszać.
    Gotowe ciasto wlać do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Wystudzić, wyjąć z formy, dowolnie udekorować.
    Upieczoną babkę wystudzić, wyjąć z formy, polukrować albo polać czekoladą.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń