Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 16217

Dodano:

Odsłon: 20896

Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkową babkę. Z jednej strony, nieco podobna do babki majonezowej, którą robiłam ostatnio – ale tylko z wierzchu. W smaku jest zupełnie inna, również faktura ciasta ma wiele związku z nazwą, bo babka rozsypuje się na języku jak złoty piasek. Pyszne, delikatna, kruchutka – polecam :)

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła (200g)
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu (ulubionego)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka wbijam do miski i ubijam na puszystą masę. W tym czasie do drugiej miski przesiewam mąkę ziemniaczaną. Dodaję proszek do pieczenia. Mieszam dokładnie rózgą. Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką.

  2. Do masy jajecznej dodaję stopniowo cukier i ubijam dalej. Następnie dodaję mąkę miksując już na wolnych obrotach. Dolewam aromat, a na końcu rozpuszczone masło. miksuję do momentu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

  3. Przelewam do foremki. Ciasto powinno sięgać mniej więcej 2/3 wysokości foremki. Piekę babkę przez 30 minut w 160 stopniach, a następnie podkręcam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 30 minut. Przed wyjęciem ciasta robię test suchego patyczka.

  4. Przestudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową – ja tak właśnie zrobiłam :) Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 08 kwietnia 2015 Obawiam się,że dla mnie jest chyba zbyt sucha,nie to co majonezowa,ale co kto lubi.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń