Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 593

Dodano:

Odsłon: 1313

łatwo się robi, dobrze smakuje ;)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę i olej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

  2. Dodać żółtka i ucierać aż masa będzie jednolita i puszysta.

  3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesiana mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.

  4. Partiami dodawać do masy. Między jedną a drugą porcją mąki wlać śmietanę. Ciasto dokładnie wymieszać.

  5. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.

  6. Ciasto wlać do formy "babkowej" wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.

  7. Piec ok. 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku.

  8. Posypać cukrem pudrem, polać polewą lub polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń