Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa (bezglutenowa)

Babka piaskowa (bezglutenowa)

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 888

Dodano:

Odsłon: 35859

Pyszna, delikatna jak puszek, moja już prawie pochłonięta :). Jeśli użyjemy proszku do pieczenia bez dodatku mąki, można ją upiec dla osób na diecie bezglutenowej. Naprawdę polecam!

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Formę o poj. około 2,6L dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką (migdałami dla bezglutenowców).

  2. Całe jaja ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.

  3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiewać po trochę do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać aromat, wymieszać. Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.

  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie). Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut do suchego patyczka. Przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MarleGluten 07 stycznia 2016 Wielkie dzięki za przepis, właśnie szukałam czegoś bezglutenowego na przekąskę :D

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 31 marca 2012 Bardzo dokładny opis,a to połowa sukcesu... albo i więcej.
Bardzo ładne zdjęcie :-)
Śliczne fiołki...

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń