Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa w czekoladowej polewie

Babka piaskowa w czekoladowej polewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 9125

Dodano:

Odsłon: 178

Pyszna babka która można upiec nie tylko na Wielkanoc.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny (12,5 dag)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
  • Ponadto:
  • 2 czekolady mleczne
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki wody
  • kilka marchewek z masy cukrowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy na puch. Do utartej margaryny dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku cały czas ucierając.

  2. Kiedy skończymy ucierać ostatnie jajko wówczas do masy dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

  3. Wszystko w dalszym ciągu dokładnie ucieramy. Na końcu dodajemy kandyzowana skórkę pomarańczowa i olejek pomarańczowy, a następnie wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

  4. Ciasto na babkę przelewamy do średniej foremki na babkę wysmarowanej dokładnie margaryna i obsypanej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 60 minut.

  5. Ciasto sprawdzamy po upieczeniu wykałaczką, jeśli patyczek jest suchy babka jet upieczona. Upieczoną babkę odstawiamy do ostygnięcia.

  6. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i wody. Rozpuszczoną czekoladą oblewamy babkę.

  7. Na czekoladzie układamy marchewki z masy cukrowej. Ciasto odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce aby czekolada mogła zastygnąć. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń