Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa z kakao

Babka piaskowa z kakao

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 729

Dodano:

Odsłon: 12521

Łaciata babka, ulubiona babka moich dzieciaków

Składniki

  • 4 jajka
  • 210 g cukru
  • 160g + 20g mąki pszennej
  • 130 g maki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 g kakao
  • 200 g masła
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo, zmniejszając obroty miksera, łyżka po łyżce dodajemy do utartej masy jajecznej. Masło roztapiamy i studzimy. Chłodne wlewamy powoli do masy. Chwilę miksujemy.

  2. Ciasto dzielimy na 2 części (nie muszą być równe). Do jednej dodajemy 20 g mąki, do drugiej kakao. Formę z kominkiem smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy jasne ciasto a następnie ciemne. Wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°, do gorącego wstawiamy ciasto i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  3. Aby babka była bardziej świąteczna możemy dodać do niej ulubione bakalie a wierzch polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń