Do góry

Desery Przepis na:

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 351

Dodano:

Odsłon: 337

Jedną z najpopularniejszych i najłatwiejszych ciast jest babka cytrynowa. Szybka i wilgotna, a zarazem puszysta i aromatyczna. Moja dzisiejsza propozycja jest wariacją właśnie na temat babki cytrynowej. Babka pomarańczowa jest to wypiek pachnący pomarańczą, puszysty i dziecinnie prosty w wykonaniu. Co ważne długo zachowuje swoją świeżość przez co możecie upiec ją kilka dni przed świętami. Babka pomarańczowa swoim smakiem nie odbiega od klasycznych ucieranych ciast. Zachęcam do dodania świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, a nie z butelki. Ciasto nabierze wtedy niezwykłego aromatu. Polecam!

Składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • masło 150 g
  • cukier 150 g
  • sok pomarańczowy 100 ml
  • cukier waniliowy 30 g
  • proszek do pieczenia 8 g
  • jajka 3 szt.
  • aromat pomarańczowy
  • cukier puder 100 g
  • sok z cytryny 20 ml
  • woda 20 ml
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje po jednym jajku nie przerywając miksowania. Do masy dodaje mąkę, proszek oraz aromat pomarańczowy. Miksuję. Do masy dodaje sok pomarańczowy. Na niskich obrotach łączę ze sobą składniki. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Do formy wlewam ciasto. Babkę piekę około 40-45 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzę. Cukier puder łączę z wodą i sokiem cytrynowym, tworząc lukier. Lukrem polewam babkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń