Desery Przepis na:
Babka "na poczekaniu"

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2415
Dodano: 08.10.2008
Odsłon: 4212
Składniki
- mleko, 250 ml
- margaryna, 125 g
- kakao "Wedel", 2 czubate łyżki
- dżem (truskawkowy, wiśniowy lub porzeczkowy), 1 łyżka
- cukier, 250 g
- mąka, 300 g
- jajko, 1 szt.
- soda oczyszczona, 1 łyżeczka
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do garnka wrzucamy margarynę, mleko, kakao, dżem oraz cukier. Kładziemy na kuchenkę, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do rozpuszczenia się margaryny. Ostudzamy (teraz wracamy do gości na rozmowę). Kiedy mieszanka będzie letnia wsypujemy do niej mąkę z sodą i miksujemy po czym wbijamy jedno jajko. Wylewamy na formę o średnicy 21 cm. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach (kuchenka elektryczna), 200 stopniach (kuchenka gazowa).
Komentarze do przepisu (2)

jowita 20 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawe, muszę spróbować ...0 Kto głosował? | Odpowiedz

jowita 20 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
to jest ciekawe, muszę spróbować choć córka się buntuje, że znowu ją wiodę na pokusy z ciastem...0 Kto głosował? | Odpowiedz