Do góry

Desery Przepis na:

Babka "Śmietankowa Lady"

Babka Śmietankowa Lady

Autor:

Przepisów i artykułów: 937 Ocena: 24290

Dodano:

Odsłon: 18151

Jest i ona - dla mnie babka idealna! Dlaczego? Bo jest delikatna, puszysta, a do tego wilgotna :) Babka śmietankowa z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich miłośników domowych wypieków. Idealnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy lub kubeczkiem kakao. Jest bardzo smaczna i lekka, dzięki czemu wprost rozpływa się w ustach. Do jej wypieku nie dodajemy tłuszczu, wystarczy śmietana :D Pieczenie jest łatwe i przyjemne, a zapach jaki wypełnia dom tylko kusi nasze kubki smakowe :)

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki śmietany
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • cukier puder (do posypania)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śmietanę ubijamy mikserem, a następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier waniliowy, drobny cukier i ponownie ubijamy.

  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy do ubitych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

  3. Powstałe ciasto przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 50 minut. Po ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem.

    *** Cukier puder możemy także zastąpić innymi dodatkami np. lukrem lub czekoladą.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń