Do góry

Desery Przepis na:

Babka Serowa.

Babka Serowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 3696

Dodano:

Odsłon: 812

Babeczka jest wilgotna,dzięki dodatkowi twarogu.Polecam,szybka i smaczna.

Składniki

  • Keksówka12x30 cm
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek L
  • 1 szkl.cukru (możecie dać mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 200 g twarogu 3-krotnie mielonego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • Lukier:
  • cukier puder
  • sok z połowy małej cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej, miękkie masło miksujemy i stopniowy wsypujemy cukry,miksujemy do uzyskania puszystej masy,wrzucamy rozdrobniony widelcem twaróg,cały czas miksując,wrzucamy po jednym jajku,wlewamy olejek cytrynowy,następnie przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia wszystkich składników.
    Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia,piekarnik ustawiamy na 160 C bez termoobiegu i pieczemy babeczkę ok.50 min.
    Babkę po przestygnięciu lukrujemy i dekorujemy wedle własnego uznania.

  2. Cukier puder przesiać przez sitko 4-5 łyżek,wycisnąć sok z cytryny wymieszać tak,aby powstał lukier,gdyby był za gęsty dodać odrobinę soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń