Do góry

Desery Przepis na:

Babka trzy smaki

Przepis dnia 2019-04-17
Babka trzy smaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 4345

Dodano:

Odsłon: 1094

Pyszna i łatwa do zrobienia babka z makiem, kakao i wanilią.

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki + 1 łyżka
  • Masło 250 g
  • Cukier 1 szklanka
  • Jajka 5 szt.
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Cukier z wanilią 1 łyżka
  • Olej 4 łyżki
  • Ocet 1 łyżeczka
  • Kakao naturalne 1 łyżka
  • Mak 1/2 szklanki
  • Lukier:
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Gorąca woda 1 łyżka
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Szklanka to 250 ml, łyżka 15 ml, a łyżeczka 5 ml.
  • Foremka o wymiarach 24 cm x 10 cm x 6 cm.
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do postaci puszystego kremu.

    Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zmiksować z masą z masła.

    Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać do ciasta.

    Masę podzielić na trzy części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać łyżkę mąki.

  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą.

    Na spód wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie masę z kakao, a na wierzch z makiem.

    Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika i rodzaju formy do pieczenia.

  3. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

    Składniki na lukier rozetrzeć, aż powstanie jednolita i lśniąca konsystencja.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń