Do góry

Desery Przepis na:

Babka waniliowa - przepis

Babka waniliowa - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2710

Dodano: 20.07.2012

Odsłon: 26935

Lekka, puszysta, wilgotna babka z wanilią.

Składniki

  • 226 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 6 jajek
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Masło miksujemy przez ok. 1 min. na jasną, gładką masę i dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, cały czas miksując. Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie ze śmietaną. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez 50-55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Składniki na polewę przekładamy do miseczki i trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy całkowicie ostudzoną babkę i czekamy ok. 30 min do zastygnięcia. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 20 lipca 2012 Bardzo dobra babeczka z ciekawą polewą, do wypróbowania. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń