Do góry

Desery Przepis na:

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 379

Dodano:

Odsłon: 2897

Babka wielkanocna rozpływa się w ustach bo jest lekka jak puch.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więć wyciagam je godzinę wcześniej. Utrzeć masło z szczyptą soli i cukrami na puch. Dodać zółtka i mieszać z masą. Ucieramy dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.

  2. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady lub rodzynki . Ciasto wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piec w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Ostudzoną babkę mozemy polać stopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń